Vírusy: Win32/Bobax.A - .C & Win32/Kibuv.A - .B

25.05.2004 Celý región

Počas prvých štyroch mesiacov v tomto roku zaznamenali najväčší podiel medzi masovo sa šíriacimi škodlivými kódmi najmä emailové červy, ako sú: Win32/Mydoom, Win32/Bagle alebo Win32/Netsky. Od začiatku mája sa však situácia diametrálne zmenila.

Emailové červy vo výraznej miere nahradili červy internetové, ktoré dokážu síce infikovať iba počítačové systémy s OS MS Windows NT/2000/XP/2003 bez nainštalovaných bezpečnostných záplat, no i napriek tomu sa šíria sieťou Internet veľmi intenzívne a plne automaticky – bez priameho zásahu zo strany používateľa. Najnovšími prírastkami do rodiny internetových červov sa v týchto dňoch stali: Win32/Bobax. A - . C a tiež Win32/Kibuv. A - . B. Odhadnúť aktuálnu intenzitu šírenia sa týchto škodlivých kódov je relatívne zložité, i keď vzhľadom na viaceré hlásenia o vzrastajúcej sieťovej aktivite na vybraných sieťových portoch (... ktoré pri svojej činnosti využívajú tieto červy) je možné sledovať postupné zvyšovanie ich aktivity. Navyše rovnako ako jednotlivé varianty červa Win32/Sasser aj tieto škodlivé kódy môžu pri snahe preniknúť do nezabezpečeného systému vyvolať pád systémovej služby Local Security Authority Subsystem Service (LSASS) a tým vyvolať vynútený reštart systému.

Vzhľadom na vyššie spomenuté informácie týkajúce sa internetových červov, ktoré sa šíria počítačovou sieťou Internet odporúčame všetkým používateľom, aby čo najskôr vykonali aktualizáciu používaného AV-systému, navštívili web stránky aktualizačného servera Microsoft Windows Update a nainštalovali si do svojich systémov všetky dostupné (... minimálne však aspoň kritické) bezpečnostné záplaty. Pre tých "šťastlivcov – nešťastníkov", ktorým sa už podarilo aktivovať vo svojom systéme červy Win32/Bobax. A, . C alebo Win32/Kibuv.

Zdroj:WWW. VIRUSY. SK
 

Vyberte región